22. 8. 2017

Pudingoš

... najlepší z najlepších. 
     Viem, že tento kysnutý koláč je známy a netreba ho predstavovať /a možno ho niekto fakt ešte neskúsil /, ale keďže všetko, čo sa mi vydarilo a čo rodine chutilo si dávam na blog, pridám si tu aj tento starý známy a výborný koláčik :-)).  Cesto nekysne, takže je aj rýchly :-). 







Potrebujeme: 

400 ml vlažné mlieko 
5 PL oleja 
100 g práškového cukru
1/4 ČL soli
900 g hladkej múky
1,5  sáčok droždia /instantné /
1 prášok do pečiva
3 vyšľahané bielka /neskôr/

Plnka:
2 čoko pudingy
500 ml mlieka
300 g kryštálového cukru
4 PL kakao
1 Palmarín /maslo/



     Najprv si uvaríme puding, aby nám počas miesenia cesta dostatočne vychladol. Takže uvaríme si klasický hustý puding z horeuvedených ingrediencií, kde hneď po dovarení vhodíme 1 Palmarín alebo obyčajné maslo. Premiešávame, kým sa maslo nerozpustí a ešte raz vyšľaháme ručným mixérom a už len necháme vychladnúť. 
      Občas urobím aj vanilkový puding a mám dvojfarebný pletenec, kde vymením akurát pudingy. Treba ho urobiť ale hustejší, pretože nič iné sa do pudingu nepridáva, kdežte do čokoladového pridávame aj kakao. 




Mne cesto miesi pekáreň, takže pridám do pekárničky horeuvedené ingrediencie v poradí, nechám všetko premiesiť a asi po 7-10 minútach pridám vyšľahané bielka a nechám pekáreň pracovať... teda len po ukončenie miesenia. Kysnutie nedávam, pretože cesto nekysne. 

     Hneď po vymiesení cesto na pracovnej ploche ešte prehnetiem, rozdelím na 6 častí, kde budem 2 a 2 po naplnení splietať, takže budeme mať 3 pletené pudingoše. Niekedy urobím len 2. 



    Rozvaľkáme jednu časť, uložíme čoko puding, zrolujeme. Rozvaľkáme druhú časť, uložíme napr.vanilkový puding /ale môže byť opäť čoko/, zrolujeme a urobíme jednoduchý pletenec, ktorý uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 
Plnku si rozdelíme tak, aby vyšla na všetky 6 diely. 



Koláče potrieme roztopeným maslom a bez podkysnutia dáme piecť na cca 25 minút pri 170°C teplote. 



Po upečení a vybratí z rúry koláč znova potrieme roztopeným maslom a necháme vychladnúť. Poprášime práškovým cukrom, urobíme kávičku a ...... yummy yummy :-)). 



Zdroj: MMB.sk, Mata406















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára