4. 2. 2017

Zdravý ovocný koláč

Taak. Konečne som sa dokopala upiecť si aj pre seba niečo. Niečo zdravé. Tesne pred týmto zdravým som dopiekla jeden nezdravý :-), ale dobrý, kúštiček som ochutnala... to musím stále, či je vlastne jedlý, či ho ponúknem - rodine, susedke :-). Preto viem, že je dobrý. Ale kým som sa dokopala k dokončeniu mojej zdravej pochúťky, nie raz som chcela siahnúť po karamelovom, no vydržala som, ochutnala a musím povedať... mňaaam :-).  

     Je to môj prvý koláč zdravého štýlu, ak nepočítam ovsené cookies, ktoré si pečiem 3x do týždňa :-). A teším sa z toho veľmi, lebo viem, a poznám sa, že stačí len začať,zvyknúť si a hádam prejdem len na zdravšiu verziu sladkostí v mojom živote. Nehovorím, že v živote si nedám krémeš alebo zmrzlinu, ale je lepší pocit, ak si tieto rýchle cukry dám príležitostne :-). 

Tento koláčik je iný - čo je jasné. Nedala som tam biely cukor, použila som trošku kokosového cukru, nie je tam múka, ale ovsené vločky.... Pretože som nepridala cukor a použila som mrazené ovocie, koláč je trošku kyslejší, ale napodiv mi to vôbec nevadilo. 

     Použila som formu priemeru 23 x 23 cm. Nie je ho veľa, ale tým, že je hutnejší, je sýtejší. 
     Odporúčam :-). 



Potrebujeme: 
200 g ovocia /čerstvé alebo mrazené/
120 g nízkotučný tvaroh 
20 g kokosový cukor /med, stévia.../
1 vajce
2 bielka
30 g čokoladový proteín
140 g biely jogurt
1 ČL prášok do perníka
130 g pomletých vločiek

   

     Použila som mrazené ovocie. Uvedenú gramáž som si uložila do misky a nechala zmäknúť. Pustili šťávu, ktorú som ale nepoužila. Toto ovocie som premiešala lyžicou s tvarohom a troškou medu. /V recepte bol uvedený med, ja som použila kokosový cukor v podobe medu :-)/. Gramážou som sa v tomto prípade neriadila, nevážila som ho, dala som trošku - od oka :-). Ak sa budete riadiť gramážou, pridajte do tvarohovej zmesy 10 g sladidla. Všetko premiešame a dáme bokom. 


Rozmixujte si vločky a pridajte k nim prášok do perníka. Ja som tento nemala, tak som dala obyčajný prášok do pečiva i keď by bolo lepšie použiť zdravý prášok do pečiva bez fosfátov. Zatiaľ som sa k nemu nedostala. A pridala som trošku perníkového korenia. 




Vyšľaháme si žĺtok s proteinom, jogurtom, troškou medu /stéviou, agave - ak sa riadite gramážou, pridajte zbytok 10 g sladidla/ a rozmixované vločky. Premiešavala som to len varechou. 


Taktiež varechou premiešame vyšľahané bielka s troškou soli. Ide to ťažšie, no pôjde to :-). 



Zmes uložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, na vrch uložíme zmes tvarohu a ovocia a pečieme cca 20 minút na 180°C. 



Zdroj: aktin.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára