29. 7. 2016

Kapučíno nanuky

Bol horúci deň :-). Áno, áno...jeden z mála. Na Slovensku si slniečka a horúcich dní užívate neúrekom, ale u nás v Škótsku je v posledných dvoch rokoch fakt "sviatok", ak je teplo. Minulý rok leto nula bodov a tento rok je to lepšie, no určite nie tak ako na Slovensku. 
     Nanuky a zmrzlinu milujem. Dokážem zjesť aj 4 kusy za sebou :-D /noo, s tým sa ťažko chváliť :-))/. Mám zopár kníh na prípravu zmrzlín a nanukov doma a síce mne by sa pozdávalo vyskúšať všetky, ale rodina chce len klasiku a keď vybočím zo stereotypu, nechcú to. Ja rada experimentujem a skúšam nové veci. Ak im to nechutí, rozdávam :-). Ešte dobre, že mám tak dobrých odberateľov :-). 

     Takže v tak krásny teplý deň koho by nenapadlo pripraviť niečo fajnové chladené. Tieto nanuky boli pre mňa fantastické. 


Určité veci nabudúce pozmením, Vám teraz poradím, čo pozmením aby ste ich mali ešte lepšie ako ja :-). K úplnej dokonalosti je potrebné pozmeniť maličké detaily.

Potrebujeme: 
150 ml salka
100 ml smotany na šľahanie
600 ml uvareného espressa /vychladeného na izbovú teplotu/
1 PL kakaa

     Zo salkovej zmesi som vyplnila 6 nádobiek na nanuky, ale kávovej zmesi bolo viac. Inak, ak máte možnosť si pomlieť kávové zrná, použite tie namiesto espressa. Vôňa bude určite intenzívnejšia. 


 Tretinu salka šľaháme so šľahačkovou smotanou do mierne hustej konzistencie. Nalejeme ju do nanukových nádobiek a mrazíme cca 2 hodiny, kým zmes nezmrzne. 

     Ja som plnila asi do štvrtiny nádobiek a vyšlo mi presne na 6 kusov. V recepte je písané na 8 nádobiek, tak zrejme dali menej zmesi. Keď som ich vybrala asi po hodine a pol z mrazničky, zmes bola tuhá, no nie zmrznutá. A to je dobre. Prečo? Napíšem nižšie :-). 


Kým sa nám chladí - mrzne šľahačková zmes, vymiešame si zvyšné salko s kávou a kakaom a necháme celkom vychladnúť. 

     Tejto zmesi vyjde o dosť viac ako do týchto 6 nádobiek. Čo sa mi zvýšilo, tak som ešte naplnila maličkú ozdobnú formu a nechala zamraziť. A čo sa mi ešte zvýšilo, dala som do nádoby na smoothie a vložila do chladničky. Vyborné, chladené v teplých dňoch a nie príliš sladké. Ale predsa by som to trošku osladila, pretože ak si to zamrazíte, je to ako vodový nanuk a trošku cukru sa tam žiada. A v podstate do kávovej zmesi nabudúce pridám trošku cukru. Viac vynikne kávová aróma v nanuku. Mne tam cukor nechýbal, ale manžel sa vyjadril, že salková zmes super a tá kávová ani nie :-)). Že nabudúce stačí urobiť celý nanuk zo salkovej zmesi :-). 
     A ešte jedna vec - ak vyberiete salkovú zmes po cca 2 hodinách z mrazničky, ako som písala vyššie, nebola zmrznutá celkom, no ja som kávovú zmes naliala na salkovú a dala do mrazničky. Tým pádom v konečnom dôsledku som v hornej časti nanuku mala čisto salkovú a dole čisto kávovú zmes. Možno jeden bol premiešaný. Takže - nebudem sa rozpisovať - ak vylejete kávovú zmes do nádobky, premiešajte trošku tú salkovú, aby ste mali nanuk viac melírový a spojené obe zmesi. Tak budú nanuky dokonalé :-). 

    Po naliatí a premiešaní kávovej zmesi vložíme paličky a dáme mraziť na cca 5 hodín. Pred konzumáciou nádobky na chvíľu ponoríme do teplej vody, pekne vytiahneme a pochutnávame si. 



Zdroj: kniha Neodolateľné nanuky - domáce dobroty na paličke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára