2. 11. 2015

Chinois vanilkový

Úžasný. Úžasne vláčny kysnutý koláč plnený pudingom. S kupeným z obchodu absolútne nebudem porovnávať. Neporovnateľný. Určite ho poznáte :-). 


Potrebujeme:
100 ml mlieka
2 vajcia
90 g masla
50 g kryštalového cukru
štípka - dve soli
400 g hladkej múky
1/2 sáčku sušeného droždia /20g čerstvého/

Pudingová plnka:
250 ml mlieka
2 žĺtka
100 g cukru
1 vanilkový cukor 
30 g hladkej múky



 Mne cesto vykysne v pekárničke. Ak ju použijete, dajte ingrediencie v hore uvedenom poradí izbovej teploty. Čo sa týka droždia, užívam len sušené. Na zadnej časti balenia by ste mali mať uvedené, na koľko kg droždie je. Ja ho mám na kilo, takže na chinois používam pol balenia droždia. Množstvo čerstvého droždia som uviedla podľa receptu, odkiaľ som sa inšpirovala - neskúšala som. Cesto je mäkkučké, vláčne, dobre sa s ním pracuje. 

     Kým nám cesto kysne, urobíme si puding. Najprv si poriadne vyšľaháme žĺtka s kryštálovým cukrom, pridáme hladkú múku a premiešame. 
     Mlieko si zohrejeme s vanilkovým cukrom, kým sa tento neroztopí. Pomaly pridávame k vyšľahaným žĺtkam. Premiešame a vrátime späť na sporák. Zohrievame a stále miešame, kým puding nezhustne. Necháme vychladnúť. U nás ide vanilkový alebo smotanový puding. 

     Po vykysnutí cesta ho ešte prepracujeme na pracovnej doske. Okrúhlu tortovú formu si vymastíme olejom, vysypeme múkou. 1/3 ceste si vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy. Vo forme si ho môžete doformovať. 


Ostatok cesta si vyvaľkáme viac do tvaru obdlžníka, potrieme ho pudingom a ja ho posypem ešte nakrájanou čokoládou. Cesto zrolujeme do rolády a krájame kolieska - nie príliš tenké. Tieto ukladáme na cesto do formy. Necháme ešte podkysnúť cca 30 minút na teplom mieste, alebo formu vložíte do nezapnutej rúry, kde ste dali nádobu s vriacou vodou. 
     Nádobu vyberieme a koláč pečieme cca 20 minút na 180°C. Pred dopečením znížime teplotu na 160°C. 
     Hneď po dopečení chinois potrieme sladkou vodou, necháme chvílu vo forme, vyberieme a vychladíme :-). Ale garantujem Vám, že sme ešte vychladený chinois nejedli :-)). 




Zdroj: Janka E. (layla) ID 9231

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára