18. 4. 2015

Bodkovaný cheesecake

Dcéra sa tooooľko obháňala týmto koláčom na FB....že super....a že ho vyskúša...."a kedy ho upečieme?"...pýta sa svojho priateľa. Zatiaľ sa k tomu nedostala. Tak som ju predbehla a snaď ju trošku naštvem, že ho nemôže ochutnať. 
     Tento cheesecake bol taktiež dobrý, ako všetky iné - pretože cheesecake proste milujem, či viac sladšie, či menej sladšie, akurát by som do sušienkového základu dala menej kakaa, alebo vôbec, pretože bol trošku viac horkejší, i keď tam išiel cukor. Viac-menej tam to kakao išlo len kvôli kontrastu medzi základom a plnkou. A bol viac tvrdší ako pri svetlých sušienkach - dávam za vinu kakau :-). Nevadilo mi to, koláč bol chutný tak či tak
     Čo sa týka plnky, bola dobrá, nie príliš sladká. Bodky v plnke sú z čokolády a časti plnky - bolo jej viac, zostalo mi. 



Potrebujeme: 
Sušienkový základ:
200g keksov
55g kakaa /ak dáte tmavé keksy, myslím, že kakao netreba. A myslím, že nemusí byť aj keď budú keksy svetlé/
2 PL práškového cukru
55g roztopeného masla

Plnka:
500g mascarpone
60g práškového cukru
2 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
100g kyslej smotany
60g roztopenej mliečnej čokolády

     Keksy rozdrvíme, pridáme kakao, práškový cukor a roztopené maslo a vypracujeme cesto, ktoré natlačíme do papierom vyloženej formy o priemere 21 cm. 


     Na plnku si vymiešame mascarpone a prisypávame práškový cukor. Postupne pridávame vajíčka jedno po druhom, za každým vajíčkom plnku prešľaháme. Pridá sa vanilková esencia a po lyžiciach kyslá smotana. Cesto je redšie - nezľaknite sa. Ono zhustne. 


     asi 60 ml plnky si dáme bokom a ostatok vylejeme na sušienkový základ. 

 
     Do zbytku plnky pridáme roztopenú čokoládu /stačí v mikrovlnke/ , vymiešame, dáme do ozdobovacieho sáčku a striekame do plnky bodky. 



     Pečieme v rozohriatej rúre na 150°C 1 hodinu. Po upečení necháme cheesecake ďalšiu hodinu v otvorenej vypnutej rúre odstáť - a dáme chladiť do chladničky. 






Zdroj: http://lusicreates.blogspot.sk/2013/06/bodkovany-cheesecake-polka-dot.html

1 komentár:

  1. Teraz sa s nimi roztrhlo vrece. Ale ja tvaroh môžem. Dcéra mi kupovala v Ang. už hotový, ale domáci je domáci. Bodky tomu dali taký šmrnc.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť